Lypsykarja

Lypsykarjaa on ollut Antinmäen tilalla 1900-luvulta saakka.

Antinmäen tilalla on ollut lypsykarjaa vuosisatojen ajan. 1900-luvun alkupuolella suomenkarja sai väistyä uuden ja modernin ayrshire-rodun tieltä ja sieltä, lähes 100 vuoden takaa, alkaa nykyisten eläintemme sukuhistoria.

Koska bioturvallisuus, tautiriskien välttäminen ja eläinten terveys on meille äärimmäisen tärkeä asia, viimeiset ostoeläimet ovat saapuneet Antinmäelle nykyisen navetan käyttöönoton yhteydessä vuonna 2003. Samassa yhteydessä Katriinan kotitilan Hyväniemen lypsykarja muutti Antinmäelle. Olemme linjanneet, että Antinmäen tilan eläinliikenne on vain yhdensuuntaista – myymme eläimiä eloon ja ostamme vain spermaa ja alkioita.

Antinmäen tilalla on panostettu vuosikymmeniä eläinten ominaisuuksien tutkimiseen ja tehty valintoja sopivien, tuottavien ja hyvinvoivien eläinten eteen. Lähes kaksi vuosikymmentä sitten alkanut genomitestaus on ollut merkittävä harppaus jalostustyössä ja arkipäivää kaikilla lypsyrotuisilla eläimillämme. Genomitestauksessa määritetään eläimen jalostusarvo dnan avulla esimerkiksi verinäytteestä, häntäkarvatupesta tai näytekorvamerkillä. Genomi-indeksit kertovat jo vasikkana, millaisia geenejä eläin tulee jättämään jälkeläisilleen.
Kun saatuun tietoon yhdistetään lisäksi lypsyssä olevien eläinsukulaisten saavutuksia, saadaan erinomaista tietoa eläimen tulevaisuuden urapolun tueksi.

Genomi-indeksit kertovat jo vasikkana, millaisia geenejä eläin tulee jättämään jälkeläisilleen.

Vaikka eläimiä on paljon, jokainen eläin on oma yksilönsä, jolla on omat tapansa ja kujeensa. Meillä on aamuvirkkuja lehmiä, jotka käyvät syömässä pieniä määriä monta kertaa päivässä ja ahkeroivat lypsylläkin usein. Toiset lehmät taas tankkaavat rehua oikein urakalla pötsin pullolleen ja vaipuvat raukeasti märehtimään syömäänsä tuntikausiksi, silmät ummessa.

Lehmillä on navetassa ja ryhmässään oma laumajärjestyksensä, jossa jokaisella on paikkansa. Navetassa elää lehmäkaveriporukoita, jotka nukkuvat aina tietyissä vierekkäisissä parsissa, ja kehittävät porukalla pientä jäynää toisille laitumella.

Jokaiselle vasikalle annetaan heti syntymän jälkeen pakollisen korvamerkin lisäksi oma nimi. Nimi tulee tuotosseurantaan kuuluvien tilojen nimeämiskäytännön mukaisesti – Samana vuonna syntyneiden eläinten nimi alkaa samalla kirjaimella.
Tilan eläinten nimen eteen tulee kasvattajanimi Antinmäen. Ja kyllä lehmä nimensä tuntee, paitsi niinä hetkinä, kun ollaan kivalla porukalla pahanteossa – silloin nimi meinaa unohtua.

Kaikilla Antinmäen tilan eläimilla on oma nimi. Usein eläimet tuntevat sen, jos ei ole koiruuksia mielessä.

Eläimemme ovat seurallisia, kesyjä ja uteliaita, ja tottuneet monenlaiseen käsittelyyn. Tilamme osallistuu moniin yhteistyökumppaneidemme tutkimus- ja kehittämishankkeisiin, jotka liittyvät eläinten terveyteen, ruokintaan, maidontuotannon ja peltoviljelyn managementtiin sekä talouden hallintaan.

Jos tarvitset karjaasi laadukkaita, nupoja tai nupoutettuja, tuotosseurantaan kuuluvia, Nasevan Premium-terveysstatuksen omaavia ayrshire-eläimiä, kysy eläintilannetta Katriinalta numerosta 0500 754 528 tai sähköpostilla katriina.leppa(a)pp.inet.fi.

Antinmäen tilalta myydään eteenpäin laadukkaita eläimiä.
-->