Historia

Antinmäen tila on ollut samalla suvulla vuodesta 1539. Koko yli 480 vuoden ajan ovat maatilaa isännöineet sukupolvet kehittäneet kestävästi toimintaa niin, että seuraavat yrittäjät ovat saaneet hyvät lähtökohdat omalle ajalleen tilan historiassa. Olemme ylpeitä saadessamme olla 17. isäntäpari tässä sukupolvien ketjussa.

Antinmäen tilalla on ollut lypsykarjaa niin kauan kuin miesmuisti vain kantaa.  Sata vuotta sitten tilalla oli lypsylehmien lisäksi sikoja ja kanoja sekä lampaita villaa tuottamassa. Työt niin pelloilla kuin metsissä tehtiin hevosilla.

Antinmäen tila on ollut saman suvun hallussa lähes 500 vuotta.

Nykyinen isäntäpari viljelee ja hoitaa kahta tilaa, Antinmäkeä Pertunmaalla ja Katriinan kotitilaa Hyväniemeä Kangasniemellä. Vuonna 2003 Hyväniemen lypsykarja muutti Antinmäelle rakennettuun uuteen, automatisoituun pihattonavettaan ja eläimistä tuli samaa porukkaa.

Antinmäen tilalla on aina ollut myös hevosia. Työhevoset olivat aikoinaan tilan ja koko isänmaan tuki ja turva.
Tilan hevosilla on myös ajettu kilpaa ainakin sadan vuoden ajan. Varsoja on syntynyt paljon, ja itse kasvatetuilla ja valmennetuilla hevosilla ovat myös tulleet parhaat menestykset. Kovin menestyjä on Speedy Power (Choctaw Brave – Lahaina), joka oli Suuren Suomalaisen Derbyn kolmas vuonna 1990.
Tällä hetkellä Antinmäen tilan tallissa on Jarin veljen Ilkka Lepän ja hänen puolisonsa hevosia, muun muassa maailmanennätystamma Ranch Kelly.

Lehmät ovat aina kuuluneet Antinmäen pihapiiriin.

Kotiseudun elinvoimaisuuden lisääminen on yrittäjille sydämen asia. Teemme runsaasti yhteistyötä alueen viljelijöiden, yrittäjien ja eri sidosryhmien kanssa. Käytämme urakointipalveluja esimerkiksi lannanlevityksen, säilörehunkorjuun sekä viljanviljelyn eri työvaiheissa.

Maatila elää elämäänsä neljännesvuosittain vuodenaikojen mukaan, mutta toiminnan suunnittelu tehdään pikemminkin neljännesvuosisadan jaksoissa – jatkuvuudesta halutaan pitää kiinni.

Rakennuksista ja koneista pidetään hyvä huoli eli niitä huolletaan ja kunnostetaan jatkuvasti. Perinteitä kunnioittaen on tilalla museoitu vanhoja työkoneita ja kalustoa – vanha Tunturi-mopokin seisoo lähtövalmiina tallissa, samoin kuin valtava määrä muita vanhoja maatalousvälineitä.

Antinmäen tilalla on museoitu vanhoja työkoneita ja kalustoa.

Myös 1960-luvulla alkanut lomamökkien vuokraustoiminta on yksi tapa jatkaa edellisten sukupolvien työtä elävän ja hyvinvoivan maaseudun hyväksi. Antinmäen ja Hyväniemen maatiloihin kuuluvia rantataloja ei ole jätetty tyhjilleen, vaan rakennuksia pihapiireineen on kunnostettu ja uusia rakennettu. Uniikit ympäristöt tarjoavat nyt LeppäLomien asiakkaille ainutlaatuisia lomaelämyksiä elävässä maalaismaisemassa.

Antinmäen 17. isäntäpari

Jari ja Katriina Leppä ovat Antinmäen tilan 17. isäntäpari. Perheen tytär syntyi vuonna 2011.

Antinmäki on Jarin kotitila, jota hän on isännöinyt vuodesta 1993 lähtien. Jari on koulutukseltaan maanviljelysteknikko, ja oli kansanedustajana vuodesta 1999 kevääseen 2023 saakka. Jari toimi maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajana ja suuressa valiokunnassa sekä viisi vuotta Suomen maa- ja metsätalousministerinä.

Hevoset ovat olleet aina osa Jari Lepän elämää.

Katriina on koulutukseltaan agrologi (AMK) ja luonnonvara-alan opettaja (AMK). Hän on toiminut myös kouluttajana ja opettajana sekä vastannut sukunsa kotitilasta Hyväniemestä viljelijänä vuodesta 1995 alkaen. Työ maaseutuyrittäjänä jatkuu Hyväniemen ja Antinmäen tiloilla.

Isäntäperheeseen kuuluu vuonna 2011 syntynyt valloittava tytär, joka kehittää koulutaipaleensa ohessa jo omaa maaseutuyritystään onnellisten ja vapaiden kanojen munien myynnin sekä kesäisin popup -kahvilansa parissa.

Jarin ja Katriinan tytär osallistuu mielellään tilan töihin. Katriina Leppä toimii yrittäjänä sekä Antinmäen että Hyväniemen tiloilla. Kuva: Anu Ellä.